Je bedrijfsresultaat verbeteren? Zo boek je snel resultaat.

Evert werkt keihard en lijkt zijn zaken prima voor elkaar te hebben. Na een jaar bloed, zweet en tranen vallen de resultaten van zijn vishandel echter tegen. Hoe kan dat? Hij vraagt de MKB Kredietcoach om een kritische en frisse blik.

We spreken af in het kantoor achter de viswinkel, het paradepaardje van Everts bedrijf. Naast de ruime en sfeervolle zaak beschikt de bevlogen ondernemer over meerdere mobiele verkooppunten, dagelijks te vinden op markten door heel Nederland.

In de aanloop naar ons gesprek heb ik de administratie van de vishandel grondig bestudeerd. Mijn conclusie: in vergelijking met branchegenoten zijn de verkoopvolumes prima. Het probleem zit ´m in te lage marges en te hoge kosten. Evert erkent dat hij uit concurrentieoverwegingen vaak met stuntprijzen werkt en hij schrikt als ik hem met de hoge kosten confronteer. Ziekte van een medewerker heeft volgens hem een rol gespeeld, maar daarnaast is Evert te makkelijk geweest met het inhuren van personeel. Ook betaalt hij relatief veel voor de stalling van zijn wagens.

Om het tij te keren, maken we een aantal afspraken. Evert gaat zijn marketingstrategie wijzigen door meer te concurreren op kwaliteit en minder op prijs. Daarnaast gaat hij veel meer op de kosten letten, de ondernemer gaat de kaasschaafmethode toepassen. Alle doelstellingen vertalen we in concrete cijfers. We spreken af dat we ieder kwartaal in gesprek gaan over de voortgang. Ik laat Evert ook zien waar hij op moet letten als hij zelf online zijn administratie bekijkt.

Drie maanden later ontmoeten we elkaar weer. Het mooie is dat de eerste resultaten al zichtbaar zijn. De marges zijn verbeterd. De kosten zijn nog niet op het gewenste niveau, maar ook hier is sprake van een positieve verandering. Evert is blij met de geboekte vooruitgang. Zijn bedrijf is hard op weg om weer helemaal gezond te worden. Belangrijk voor nu, maar ook voor later als hij mogelijk met kredietverstrekkers in gesprek gaat over uitbreiding.

MKB-kredietcoach Wilco Bouwman helpt met resultaatgerichte coaching ondernemersdromen te verwezenlijken en bedrijven en samenwerkingen te optimaliseren.